Sverige - Brist på nyheter stör aktiemarknaden

Stockholmsbörsen har fortsatt att pendla kring en platt trend. Bristen på avgörande nyheter de senaste tre månaderna har givit en nervös stämning, så en negativ chock skulle ge ett stort ras.

Jonas Lindmark 23.09.2004
Facebook Twitter LinkedIn
Tack vare en återhämtning på 3 procent under juni slutade Affärsvärldens generalindex första halvåret 2004 på plus 9 procent. Men det var främst tack vare att Ericsson steg så kraftigt i början av året och att dollarkursen återhämtat sig. Under juli har Stockholmsbörsen åter fallit tillbaka och nervositeten (i form av kortsiktiga svängningar) har ökat.

Sedan årets högsta notering den 22 april är nedgången fram till igår kväll 7 procent. En så pass liten nedgång ger långt ifrån ett köptillfälle, men är ändå en tydlig signal att investerarna sänkt sina förhoppningar på framtiden. Redan i början av året varnade jag för att värderingen av Stockholmsbörsen är hög och att risken för negativa överraskningar har ökat (se ”Sämre startpunkt för 2004”, länk till höger).

"articleAD">

Mönstret i börsutvecklingen de senaste sex månaderna är tydligt, med korta svängningar kring en helt platt trend. Detta gör det svårt att tjäna pengar, både på kort och lång sikt. Tydligt är att vinsthemtagningar sker så snart aktiekurserna stiger några procent, vilket bekräftar att aktiekurserna är höga på dagens nivå. Samtidigt finns ett köpintresse så snart aktiekurserna faller tillbaka något, vilket rimligen beror på bristen på alternativa placeringar så länge räntorna är nära bottenrekord.

Brist på avgörande nyheter

Den bakomliggande förklaringen till att börsutvecklingen har varit så platt är bristen på avgörande nyheter de senaste tre månaderna. Under april och början på maj kom en hel del viktiga nyheter (tidigarelagda räntehöjningar i USA, stigande oljepriser, avmattning i Kina). Men sedan dessa har utvecklingen i världsekonomin tickat på utan viktiga nyheter som avvikit från det förväntade.

Dessutom är det svårt att se vad som realistiskt skulle kunna bli en positiv överraskning, när det mesta redan är såpass bra globalt sett. Ett kraftigt fall i oljepriserna eller en dramatisk förbättring i tysk ekonomi är två kandidater, men båda verkar mycket osannolika det närmaste halvåret.

Börsbolagens rapporter för andra kvartalet, som har publicerats under andra halvan av juli, visar som väntat fortsatt god vinstutveckling och prognoserna har som vanligt ofta överträffats (eftersom börsbolagen tjänar på att prata ner förväntningarna inför sina rapporter). Men i dagens klimat räcker det inte, bara ungefär en fjärdedel av börsföretagen har stigit efter rapporten och de som misslyckats med att leverera förväntad vinst har ofta fått se aktiekursen rasa kraftigt.

Ras kan bli stort

Resten av 2004 ser därmed kämpig ut. Den allmänna börsnedgången internationellt orsakas av faktorer som verkar bli bestående (höga oljepriser, stigande räntor i USA, risk för terrorattentat) och frestelsen att ta hem vinsterna från förra årets kraftiga börsuppgång ökar så fort aktiekurserna stiger lite. Tyvärr är risken därför stor att börsutvecklingen med korta svängningar kring en platt trend kommer att fortsätta. Kommer dessutom en negativ chock (till exempel ett stort terrorattentat i USA) talar den nervösa stämningen för att raset blir stort. Men ett stort ras skulle förstås samtidigt ge ett bra köptillfälle.
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  on ollut vuodesta 2000 Morningstarin päätoimittaja ja pääanalyytikko Ruotsissa. Sitä ennen hän kirjoitti yhdeksän vuotta rahastoista Affärsvärldeniin.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja