Minkälaisia riskejä ja mahdollisuuksia alkanut vuosi tuo tullessaan?
Talouden ja kiinteistömarkkinoiden kehitysnäkymät ovat Euroopassa maltillisen myönteiset, Hujanen arvioi. Hän ei esimerkiksi näe ma
rkkinoita ylikuumentuneina.
Tyhjänä olleiden toimisto- ja kauppatilojen kysyntä on Euroopassa kasvanut vakaasti. Samaan aikaan uusien tilojen rakennusvauhti on ollut maltillista.
- Kiinteistöomistaja on saanut viime aikoina suoraa tuoton lisäystä tyhjien tilojen saatua käyttäjiä. Kysynnän kasvaessa hintoja voidaan myös jossain määrin nostaa.
Hujasen mukaan markkinoiden kiinnostus kiinteistöalaan säilyy edelleen eli rahaa virtaa kiinteistöihin kohtuullisella vauhdilla.
Korkopeikko vaanii
Selvimpänä riskitekijänä kiinteistöalalla Hujanen näkee korkotason muutokset. Nykyinen EKP:n 2,25 prosentin ohjauskorkotaso on ollut suosiollinen kiinteistöbisnekselle. Hujasen mukaan muutama 0,25 prosenttiyksikön korotusta alkaneen vuoden aikana ei vielä heiluttaisi alaa.
- Euroopassa ei ole syytä odottaa suuria koronnostoja, sillä kasvunäkymät ja inflaatiopaine öljyä lukuunottamatta eivät ole kovia.
Salkunhoitaja Hujanen huolestuisi vasta sitten, jos korot harppaisivat huomattavasti.
Hujasen mukaan korkoriskin vaikutuksia pehmentää kiinteistöjen vuokrasopimuksiin kirjattu inflaatiolauseke, joka mahdollistaa vuokran korotukset.
Suosittuja rahastoja
Kiinteistösijoitusrahastojen määrä on viime vuosina kasvanut. Kiinteistöalaa pidetään perinteisesti kohtalaisen varmana, tavallista osakerahastoa matalamman riskin sijoituskohteena. Suosiota selittää osittain huonot kokemukset vuodelta 2000, jolloin osakemarkkinoiden romahtamisesta moni sijoittaja sai näpeilleen.
- Riskimielessä kiinteistösijoitukset ovat korkotuotteiden ja osakkeiden välissä. Markkinoille kehitetään koko ajan sofistikoidumpia täsmätuotteita ja tarjontaa eri riskitasoille, sanoo Hujanen.
Esimerkiksi institutionaalisille sijoittajille kiinteistöjä suositellaan suoraan tai välillisesti hajautukseen 5-15 prosentin osuudella.
OP-Kiinteistö painottaa Euroopan maista tällä hetkellä Hollannissa listattuihin kiinteistösijoitusyhtiöihin, koska siellä on edullinen verokohtelu. Lisäksi Hollannissa on paljon likvidejä, edullisesti arvostettuja yhtiöitä, jotka omistavat kiinteistöjä Euroopassa.