Ranska pitää markkinoita teräksisessä otteessa

Euroopan osakemarkkinoilla suunta osoittaa nyt vahvasti yläviistoon. Viimeisten kolmen kuukauden aikana johtava MSCI-Europe-osakeindeksi on noussut reilut kymmenen prosenttia. Ja jos suuria rahastojohtajia on uskominen, tämä suunta jatkuu. Ranska on kuitenkin kysymysmerkki ja se pitääkin markkinoita teräksisessä otteessa.

Facebook Twitter LinkedIn
Kaksi seikkaa tarjoaa tällä hetkellä nostetta Euroopan osakemarkkinoille: talouskasvu ja odotukset jättimäisistä fuusioista. Luottokelpoisuusluokittaja Standard & Poor'sin Euroopan pääekonomisti Jean-Michel Six uskoo, että Euroopan suurien talouksien toipuminen jatkuu tänä vuonna, kasvu kiihtyy ja työttömyys kääntyy laskuun.

Talousinformaatiota tuottavan Thomson Financialin mukaan Euroopassa leivottiin yrityskauppoja 237 miljardin dollarin edestä eli lähes 13 prosenttia edellisvuotta enemmän. Euroopassa uusi fuusioaalto on selvästi viriämässä. Parhaillaan Lontoossa noteerattu teräsjätti Mittal Steel yrittää saada sijoittajia ranskalaisen Arcelorin oston taakse. Mittal Steel on tarjonnut ranskalaisesta yhtiöstä 24 miljardia dollaria

Jarruja kotona, ei ulkona

Jos Ranskan hallitus ja pääministeri Dominique de Villepin saavat tahtonsa läpi, tämä fuusio ei toteudu. Ranskalaiset pelkäävät, että jos yritykset lyödään yhteen, Arcelorista karsitaan kymmeniätuhansia työpaikkoja. Ja tämä mahdollisuus on ranskalaisille punainen vaate.

Viime vuonna Ranskan hallitus laati listan, jossa rajoitettiin 11 eri teollisuussektorin yritysten vihamielistä valtaamista. Saksa rukkasi omat lakinsa vastaavasti jo vuonna 2002, kun Vodafone valtasi jättikaupoissa Mannesmanin.

Ranskan hallituksella ei tietenkään ole mitään sitä vastaan, että ranskalaiset yritykset valtaavat muita sen rajojen ulkopuolella. Parhaillaan ranskalaispankki BNP Paribas on ostamassa italialaista Banca Nazionale de Lavoroa noin yhdeksällä miljardilla eurolla.

Fuusiospekulaatio käy muutenkin kovana. Esimerkiksi Britanniassa kaasunjakeluyhtiö Centrican on huhuttu joutuvan Gazpromin hampaisiin. Vähittäispankkijätti Lloyds TSB on puolestaan markkinahuhuissa menossa espanjalaiselle BBVA Spainille.

Uusi yrityskauppojen aalto tai odotukset niistä selittävät sitä, että suuri on monien rahastojohtajien mielestä nyt kaunista. Morningstarin rahastojohtajille tammikuussa tekemästä kyselystä ilmenee, että lähes 74 prosenttia rahastojohtajista uskoo, että parhaat tuotot saa tänä vuonna suurista
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja