Suomalaisista raaka-ainerahastoista Mandatum painottaa eniten softeiksi raaka-aineiksi kutsuttuja maataloustuotteita, kuten maissia ja sokeria, joista valmistetaan bensiiniin lisättävää etanolia.
- Energian painoarvoa rahastossa on rajattu 30 prosenttiin, koska öljyn osuus nousisi muuten niin suureksi. Maataloustuo
tteet ovat myös hyvä riskin hajautuskohde, rahastonhoitaja Kalle Ainala sanoo.
- Taustalla on uskomus biopolttoaineiden käytön lisääntymisestä globaalin vihreän ajattelun myötä. Uskomme myös USA:n pyrkivän eroon tuontienergiariippuvuudesta, mikä puolestaan nostaa etanolin valmistuksessa käytettävien maatalousraaka-aineiden hintaa, Ainala jatkaa.
OP Raaka-aine -rahastossa suurin painoarvo on energia-aineissa, mutta seitsemän prosenttia rahaston pääomista on sijoitettu uusiutuviin energialähteisiin.
- Sijoitukset painottuvat raaka-aineiden tuotannon arvon mukaan, rahastonhoitaja Kimmo Lempinen kertoo.
Maailman raaka-ainerahastojen pääpaino on Mandatumin mukaan energiasektorilla ja fossiilisissa polttoaineissa. Esimerkiksi pankkiiriliike Goldman Sachsin GSCI - indeksissä energian osuus on 74 prosenttia.
Hyvältä näyttää
Raaka-ainerahastoilla on rahastonhoitajien mukaan hyvät näkymät. Nopeasti kehittyvät taloudet ovat nostaneet kysyntää merkittävästi. Jos maailman talous ja erityisesti kehittyvät markkinat jatkavat kasvuraiteella, raaka-aineiden hinnat pysyvät sopivan korkealla.
Tiukentuvien ympäristömääräysten ja verohelpotusten kannustamana etanolin kysyntä on kasvanut Yhdysvalloissa voimakkaasti. Eta-nolin hinta on yli kaksinkertaistunut, kun tarjonta ei ole kasvanut yhtä nopeasti. Etanoliosakkeet ovat olleet nousussa vähän samaan tapaan kuin nettiyhtiöt vuosituhannen vaihteessa.
- Suora sijoitus etanoliin on vaikeampaa, mutta se on mahdollista ylipainottamalla maataloussektoria raaka-ainerahastossa, Ainala sanoo.
Kysyntä kasvaa myös Euroopan unionissa. EU:n tavoite on nostaa biopolttoaineiden osuus kaikista polttoaineista 5,75 prosenttiin vuoteen 2010.
Etanolia valmistetaan maissin ja sokerin lisäksi myös rypsistä ja palmuöljystä ja jopa biojätteistä. Suomalainen metsäteollisuus tutkii mahdollisuutta valmistaa etanolia puusta.
Raaka-aineista vaihdetuin on kuitenkin edelleen öljy. Tulevaisuudessa järjestys voi olla toinen.