Oranssi valttia rahastopelissä

Ukrainan vallankumoukseen sijoittaminen on tuottanut parhaiten vuoden aikavälillä. Suomalaiset Mandatum ja FIM ovat jälleen kerran maailmanluokan ykkösiä osakerahastojen vertailussa.

Facebook Twitter LinkedIn
Sijoittajien eniten vihaama tilanne, epävarmuus markkinoiden suunnasta, on tämän syksyn ollut totista totta. Kannattaako vielä odottaa? Pitääkö jo myydä, vai joko piti myydä? Mihin ihmeeseen sijoitan vanhasta kohteesta vapautuvan rahan. Sijoittajalta on ajat sitten menneet yöunet ja vatsaa kipristelee.

Vauhtiin ja vaaratilanteisiin ovat jo tottuneet ne, jotka aikoinaan sijoittivat Ukraina-rahastoihin. Ne ovat nimittäin tuottaneet parhaiten. Jos sijoittaja uskoo, että turbulessissa vuoden päivät menestyneet rahastot pitävät pintansa, on oikea osoite oranssi vallankumous. Siitä Mandatum Ukraina on korjannut parhaan sadon.

Mandatu

m Ukraina on tahkonnut parasta tuottoa vuositasolla sekä Rahastoraportin että Morningstarin vertailun mukaan. Vuoden tarkasteluvälillä Mandatum Ukrainan tuotto on 128 prosenttia Rahastoraportin ja 117 Morningstarin mukaan.

Mandatum Ukrainan salkunhoitaja Olga Karakozova istuu Helsingin Bulevardilla. Hän on hoitanut salkkua vasta muutaman kuukauden tultuaan Mandatumille helmikuussa tänä vuonna. Karakozova työskenteli aikaisemmin Morgan Stanleyllä Lontoossa.

Rahaston sijoituspolitiikan mukaan kohteiksi valitaan pääasiassa julkisesti noteerattuja yhtiöitä, joilla on mahdollisuus hyötyä markkinoiden rakennemuutoksista. Tavoitteena on myös hyödyntää Ukrainan kehittyvien markkinoiden yksityistämisohjelmia ja uusia listautumisanteja.

Rahasto varoittaa itse, että sen riskitaso on korkea Ukrainan osakemarkkinoiden kehitysvaiheen takia. Lyhyellä aikavälillä heilahtelu voi olla voimakasta. Rahastoon sisältyy myös valuuttakurssiriski. Riskiä pyritään pienentämään hajauttamisella.

Ukrainan vallankumous on kiinnostanut muitakin huippurahastoja. East Capital Bering Ukraine on toiseksi paras Morningstarin vertailussa 84 prosentin tuotolla. Kolmanneksi paras on FIM Ukraine 78 prosentin tuotolla.

Heilunta jatkuu?

Lokakuussa moni rahastosijoittaja huokasi helpotuksesta, mikä taisi olla ennenaikaista. Marraskuussa markkinaheilunta on jälleen vahvistunut. Tiedot sijoitusrahastojen pääomien kehityksestä marraskuussa ovat saatavilla vasta joulukuun alkupuolella, mutta marraskuun alussa pääoma on melkoisen varmasti pyrkinyt karkuun rahastoista.

Lokakuussahan rahastojen pääoma jo kääntyi nousuun kahden laskukuukauden jälkeen, ilmeni viime Rahastoraportista. Pääomat kasvoivat lokakuussa syyskuun loppuun verrattuna 818 miljoonaa euroa. Kuukauden aikana rahastoista lunastettiin 66,2 miljoonaa euroa, mikä kertoi alkusyksyn lunastusreaktion rauhoittumisesta.

Sijoittajat alkoivat saada takaisin luottamustaan osakemarkkinoihinkin, koska he siirsivät varoja korkorahastoista osakerahastoihin. Rahastoraportin mukaan osakerahastot keräsivät uutta pääomaa 506,9 miljoonaa euroa.

Korkorahastoista poistui 603,4 miljoonaa euroa. Valtaosa tästä lähti lyhyen koron rahastoista, joista lunastettiin 500,1 miljoonaa euroa.

Jos marraskuun alkupuolella pääomat ovat jälleen paenneet, ne saattavat loppukuusta palata takaisin.

Sijoittajat tietenkin myös turtuvat jatkuvaan heiluntaan eivätkä ajan mittaan ihan pienestä ryntää markkinoille, mikä on omiaan rauhoittamaan markkinoita. Vuoden lopuilla on kuitenkin ollut tapana olla vauhdikkaita, joten valppaus kannattaa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja