Teemme muutoksia jäsenyystarjontaamme, työkaluihimme sekä toimintoihimme. Lue lisää

Sävyjen kirjo kasvaa ilmastorahastoissa

Facebook Twitter LinkedIn
Ilmastonmuutoksesta hyötyvät yhtiöt tunnetaan markkinoilla hyvin, Kauppalehti kirjoitti viime keväänä artikkelissa, jossa oli puhe puhtaamman energian tuotantoketjuun keskittyvistä osakerahastoista. Sellaisia oli alkanut nousta joka niemen nokkaan sitä mukaa kun ilmaston lämpenemisen hillintä vahvisti maailmanlaajuisen megatrendin asemaansa.

Teemaa sivuavien yhtiöiden pörssiosakkeet eivät olleet halpoja silloin, eivätkä ne ole halpoja tänäänkään. Markkinat hinnoittelevat monille yrityksille varsin reippaita kasvunäkymiä.

Kiinnostus osakkeita kohtaan kasvaa kuitenkin edelleen, sillä ilmastonmuutoksen teema korostuu pankkien raha

stotarjonnassa yhä selvemmin.

Handelsbanken käynnisti oman Uusi Energia -rahastonsa kuukausi sitten, ja Nordea lanseerasi Luxemburgiin rekisteröidyn Ilmasto ja Ympäristö -rahastonsa Suomessa aprillipäivänä. OP muutti kestävän kehityksen rahastonsa ilmastorahastoksi viime syksynä.

Handelsbanken vaaleanvihreänä

Handelsbankenin uutuustuote ottaa pesäeroa kilpailijoihin olemalla oikeastaan vain haalean vihreä. Maailmanlaajuisesti sijoittava rahasto ottaa salkkuunsa esimerkiksi monialayhtiöitä, joiden toiminnasta vain osa koskettelee ilmastoteemaa. Muun muassa GE ja Siemens sopivat sijoituskohteiksi voimansiirto- ja tuuliturbiinibisnesten kautta.

Väljän politiikan teemarahastolla ei edes ole vertailuindeksiä.

- Tämä ei ole niin sanotusti vihreä tai eettinen rahasto. Emme halunneet kaventaa sijoituspolitiikkaa liikaa, jotta rahasto olisi tehokkaasti hajautettu, vaikka kuitenkin varsinainen teema näkyy melko selvänä, perustelee rahastoyhtiön toimitusjohtaja Alexander Lagus.

Suomalaisyhtiöistä rahasto sijoittaa tällä hetkellä Outoteciin, Wärtsilään, Fortumiin, Metsoon, Pöyryyn ja Vaconiin. Esimerkiksi eQ:n ilmastorahaston tiukan seulan läpäisee näistä vain taajuusmuuttajia valmistava Vacon.

Wärtsilä liippaa teemaa voimaloineen ja biopolttolaitoksineen, Metso biomassaratkaisuineen ja metallinkierrätysbisneksineen. Fortum on ok siksi, että yhtiön myymän sähkön hiilidioksidipäästöt ovat verraten alhaiset.

Rahasto on muutenkin varsin konepajapitoinen. Suurimmat sijoitukset ovat ruotsalaiset Alfa Laval ja ABB.

Tällä hetkellä jopa 30 prosenttia rahaston varoista on kiinni energiatehokkuutta edistävien tuotteiden valmistajissa. Osuus on tarkoitus painaa 15 prosenttiin, ja tuulivoima halutaan nostaa sen ohi suurimmaksi teemasektoriksi.

Tuuli tuo, aurinko vie?

Tukholmalainen salkunhoitaja Mikael Sens sanoo pitävänsä turbiinivalmistajia alipainossa sen vuoksi, että yhtiöitä vaanii parhaillaan komponenttipulasta johtuva kurssiriski. Yhtiöiden pörssiarvostusta kuvaava p/e-tuloskerroin liikkuu haastavassa haarukassa 20-40.

- Pitkällä aikavälillä arvostus on silti pääosin oikeutettu, sillä yleinen riskitaso on suhteellisen matala, Sens uskoo.

Sen sijaan aurinkovoimasektori on Sensin mielestä edelleen ylihintainen, vaikka alan osakkeet olivat suoranaisessa vapaapudotuksessa tammikuun synkimpinä pörssiviikkoina. Aurinkoenergian kasvunäkymiä jarruttavat keskeisesti korkeat tuotantokustannukset.

Rahasto aikookin sijoittaa aurinkosektoria voimakkaammin myös voimalaitostuottajiin sekä yhtiöihin, jotka tekevät maailman rakennuksista vähemmän energiasyöppöjä.

Koko salkun p/e-luku on nyt noin 16-17, kun suurilla kansainvälisillä yleisindekseillä kerroin liikkuu noin 12:ssa.

Miksette ole lanseeranneet tällaista rahastoa aiemmin?

- Olet oikeassa, tämä olisi ehdottomasti pitänyt tehdä jo muutama vuosi sitten. Mutta missään tapauksessa emme ole myöhässä, Sens lupaa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja