Kiinan myrskyisä vuosi koetteli sijoittajaa

Salkunhoitaja uskoo, että taistelu inflaatiota vastaan alkaa tepsiä

Facebook Twitter LinkedIn
Kiinaan rahaston mukana mielivän on syytä varautua jyrkkiin kurssivaihteluihin. Rahastonhoitaja Richard Wongin mielestä se on kuitenkin vain Kiinan markkinoiden mauste. Pikavoittoja on harvoin luvassa, mutta pitkä matka Kiinassa saattaa kannattaa.

- Alkuvuonna Kiinassa uskottiin, että voidaan keskittyä vain olympialaisiin. Sitten tulivat talvimyrskyt ja viimeisimpänä maanjäristys. Monet tapahtumat luovat epävarmuutta, mutta vain lyhyellä aikavälillä, Wong sanoo.

Wong hoitaa Halbis-rahastoyhtiön HSBC GIF Chinese Equity -rahastoa, joka sijoittaa pääasiassa Hongkongiin listattuihin osakkeisiin. Vuoden aikana rahaston tuotto on jää

nyt selvästi vertailuindeksistä. Wongin mukaan kiinalaisosakkeiden arvostukset ovat kuitenkin palautumassa houkutteleviksi ja tuotto-odotukset ovat kasvussa.

- Kielteiset tekijät ovat jo markkinoiden tiedossa ja tärkeimmät Kiinan talouden veturit, kuten kotimainen kulutus ja investoinnit, ovat kunnossa, Wong sanoo.

Kulutuksesta potkua

Sijoittajaa kiinnostavat Kiinassa nyt etenkin finanssisektori, infrastruktuuri ja kulutustuotteet. Katse suuntautuu yrityksiin, jotka hyötyvät kiinalaisten kulutusinnosta.

- Infrastruktuurin rakentamista riittää, sillä Kiina tarvitsee uusia vesijohtoja, voimalaitoksia ja rautateitä. Samalla kiinalaiset vaurastuvat, kulutuksen kasvu vauhdittaa kysyntää ja hyödyttää kulutustuotesektoria, Wong kertoo.

Omassa salkussaan Wong luottaa etenkin suuriin kiinalaisyrityksiin, kuten pankkeihin ja öljy-yhtiöihin. Salkusta löytyvät muun muassa öljyntuottaja Cnooc, PetroChina, matkapuhelinoperaattori China Mobile sekä China Construction Bank.

- Yritysverokannan lasku 33 prosentista 25 prosenttiin parantaa yritysten kannattavuutta. Lisäksi yrityskaupat ja fuusiot parantavat yritysten hinnoitteluvoimaa. Uskon, että tuloskasvu pysyy vahvana, Wong vakuuttaa.

Inflaatio voi talttua

Mutta mitä tapahtuu olympialaisten jälkeen? Ei syytä huoleen, väittää salkunhoitaja. Kiinan talouskasvu jatkuu vahvana, inflaatio laantuu ja markkinoiden luottamus palautuu. Olympialaiset eivät heilauta talouskasvua suuntaan tai toiseen.

Myös maailmantalouden murheet ravistelevat Kiinaa vain hieman, sillä Wongin mukaan ulkomaankaupan monipuolistunut rakenne suojaa vientiyrityksiä. Tilannetta tasapainottaa esimerkiksi Kiinan viennin kasvu muualle Aasiaan. Yhdysvaltojen osuus viennistä on alle viidennes.

Markkinoilla kuitenkin jännitetään, millä asein inflaatiota seuraavaksi taltutetaan. Viime viikolla keskuspankki kiristi liikepankkeja koskevia varantovaatimuksia, johon osakemarkkinat vastasivat sukelluksella. Varjoja näkymiin voisi heittää myös luottohanojen kiristyminen.

Wongin mukaan inflaatiohuippu on ohitettu, ja loppuvuodesta nähdään kenties siedettäviä lukuja kuluttajahintojenkin nousussa.

- Lähitulevaisuudessa osakemarkkinoiden laskuvire voi jatkua, mutta oleellista on sijoitusajan pituus, Wong korostaa.

Suomeen rekisteröidyt Kiina-rahastot Rahasto, Tuotto, 12 kk, %
ABN Amro China Equity 3,3
Nordea Kiina 2,7
OP-Kiina 2,6
Danske China 0,4
Danske Capital Greater China -0,6
FIM China -16,2
Lähde: Rahastoraportti, kesäkuu 2008

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja