Ilmastokysymys akuutti taantumassakin

Facebook Twitter LinkedIn
Ilmastonmuutos ja kaupungistuminen. Siinä kaksi megatrendiä, jotka eivät finanssikriisejä kumartele. Talouskasvun hidastumisesta huolimatta, tai juuri siitä syystä, hallitusten ja yritysten on pakko miettiä tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä tapoja tuottaa energiaa ja kierrättää materiaaleja.

Ympäristöalalle ja vaihtoehtoisiin energialähteisiin sijoittaville rahastoille taantuma ei välttämättä ole niin kova kolaus kuin perinteisille toimialoille sijoittaville osakerahastoille. Vaikka yksityinen kulutus hiipuisikin, julkinen sektori joutuu edelleen panostamaan muun muassa vesijohtojen korjauksiin ja energian tuottamiseen ja samalla pitämään kiinni ympäristövelvoitteistaan.

- Uusiutuvan energian tuotanto tuo lisäksi mukanaan uusia työpaikkoja, salkunhoitaja Juhani Toivonen UB Rahastoyhtiöstä lisää.

UB Puhdas ympäristö -rahaston aloitus on ollut haastava. Rahasto tuli markkinoille vasta kesäkuussa, vain muutamaa kuukautta ennen syksyn alamäkeä. Uusiin energialähteisiin sijoittavia rahastoja ovat jo aiemmin tarjonneet muun muassa eQ, FIM, Nordea ja Handelsbanken. Kaikkien rahastojen tuottokäyrät näyttävät syksyn osalta identtisiltä.

Toivosen luotsaama rahasto sijoittaa varansa pääasiassa yrityksiin, joiden liiketoiminnasta merkittävä osa liittyy uusiutuvien energiamuotojen käyttöön ja kehittämiseen sekä jäte- ja vesihuoltoon. Esimerkkeinä hän mainitsee muun muassa aurinkokennoja kehittävän REC:in sekä pullonpalautuslaitteita valmistavan Tomran. Rahaston suurin sijoitus on tällä hetkellä espanjalainen tuulivoimajätti Iberdrola Renovables.

Sekä aurinkosähkön että tuulivoiman kysynnän kasvuennusteet ovat kovia. Esimerkiksi Kiina on asettanut tavoitteekseen lisätä uusiutuvien energiamuotojen kapasiteettiaan 120 gigawattiin vuoteen 2020 mennessä. Tästä tuulivoiman osuudeksi on kaavailtu 50 gigawattia, kun sen osuus Kiinan nykyisestä energiatuotannosta on vain 6 gigawattia

Vaikka uusiutuvat energialähteet ovat näkyvimmin otsikoissa, Toivonen haluaa nostaa myös esille ilmastonmuutoksen vaikutukset maailman vesihuoltoon. Tulevaisuudessa tarvitaan uusia kastelujärjestelmiä ja entistä tehokkaampaa vedenpuhdistusta. Kehitysmaissa viemäriverkostoja vasta rakennetaan, länsimaissa ne kaipaavat jo kipeästi uudistamista.

- Vesi-infrastruktuurin rakentaminen ja kunnostaminen ovat kytköksissä myös asuin- ja korjausrakentamiseen, Toivonen muistuttaa.

Kasvupotentiaali idässä

Alfred Berg markkinoi parhaillaan suomalaisille suursijoittajille Fortisin Clean Energy -pääomasijoitusrahastoa, joka sijoittaa varansa tuuli- ja aurinkoenergiaan sekä bio- ja vesivoimaloihin. Yksi rahaston sijoituskohteista on Teneriffalla sijaitseva aurinkovoimapuisto.

Clean Energyn salkunhoitajien mukaan uusiutuvaa energiaa tuottaviin voimaloihin sijoittavaa rahastoa voi pitää absoluuttisen tuoton rahastona. Energiaa tarvitaan aina ja voimalahankkeissa on usein julkinen sektori mukana, mikä madaltaa sijoituskohteiden riskiä.

Vielä rakenteilla olevan rahaston sijoituskohteet löytyvät lähinnä läntisestä Euroopasta, mutta salkunhoitajat tähyävät myös itään.

- Mielenkiintoisimmat energiahankkeet voivat vastedes löytyä itäisestä Euroopasta, jossa tavoitteet uusiutuvan energian käytön suhteen ovat kasvaneet. Esimerkiksi Puolassa kiinnostus tuulivoimaa kohtaan on kasvanut selvästi. Tšekki ja Bulgaria puolestaan ovat panostamassa aurinkoenergiahankkeisiin, Clean Energy -rahaston sijoitusjohtaja Scott Lawrence sanoo.

- Ehkä uusiutuvan energian tuotannosta tulee kultakuumeen tapainen ryntäys Itä-Eurooppaan, Lawrence naurahtaa.

Rahastoilla ilmastonmuutosta vastaan

Rahasto Tuotto%, 1kk 12 kk
UB Puhdas Ympäristö -15,7 -
Evli Sustainable Climate -18,4 -45,2
Nordea Ilmasto ja ympäristö -18,5 -
OP-Ilmasto -19,8 -38,0
Handensbanken Uusi Energia -24,0 -
FIM Green Energy -26,2 -
eQ Clean Energy -33,3 -58,8

Lähde: Rahastoraportti, marraskuu 2008
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja