Tutkimme parhaillaan ajoittaisia ongelmia, jotka vaikuttavat joidenkin artikkelien ja sivujen käyttöön sivustollamme. Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja pyrimme ratkaisemaan ongelman mahdollisimman nopeasti.

Korkoindeksien kanssa tarkkana

Velkaantuneimmat valtiot ja yritykset painavat vertailuindekseissä eniten.

Ben Johnson 06.10.2010
Facebook Twitter LinkedIn

Sisarsivustollamme Morningstar.co.uk on julkaistu hiljattain lukuisia artikkeleita korkosijoituksista. Tämä artikkeli on Morningstarin Euroopan etf-strategin Ben Johnsonin käsialaa.

Indeksiosuusrahastoihin (etf) sijoittaminen edellyttää ymmärrystä siitä, minkä arvopaperien tuottoa rahasto pyrkii seuraamaan ja miten tuote on rakennettu. Siksi on perehdyttävä indeksien koostamiseen ja painotuksiin, sekä rahastojen rakenteeseen: onko etf käteispohjainen vai synteettinen, onko indeksi toisinnettu täydellisesti vai osittain ja niin edelleen.

Monien obligaatioindeksien haasteena on kuitenkin on, että niitä on vaikea kopioida edustavasti. Obligaatioindekseissä on muitakin sudenkuoppia, joita esittelen seuraavassa. 

Paisuneiden taseiden ylikorostus
Suurin osa indekseistä perustuu markkina-arvoihin. Osakkeiden kohdalla käytäntö toimii, koska etf-sijoittaja tulee laittaneeksi rahaa suurimpiin ja eniten tulosta tekeviin yhtiöihin. Niitä voi pitää myös turvallisimpina kohteina.

Korkosijoittamisessa asiat ovat kuitenkin päinvastoin: Suurin markkina-arvo on valtioilla tai yrityksillä, joilla on eniten velkaa. Yhtenä päivänä nämä velkasyöpöt voivat päätyä vaikeuksiin. Esimerkin tästä sudenkuopasta löydämme Markit iBoxx EUR Liquid Corporates -indeksistä, jota seuraavat useat Euroopan yrityslainoihin sijoittavat etf:t. Indeksin varoista peräti 42 prosenttia on sijoitettu pankkisektorille. Vaikka velkakriisin pahin vaihe on takana ja pankit selvinneet stressitesteistä, sijoittajan kannattaa olla tietoinen painotuksesta ennen kuin laittaa rahojaan tätä indeksiä seuraavaan etf:ään.

Toki palveluntarjoajat tietävät tällaisia ongelmia syntyvän. Niihin on tarjolla ratkaisuja. Markkinoilla on etf-rahastoja, jotka eivät sijoita lainkaan pankkien lainoihin, kuten iShares Markit iBoxx GBP Corporate Bond ex-Financials ETF. Sen indeksin painotukset kohdistuvat julkishyödykkeisiin (31,4 %), ei-syklisiin kuluttajatuotteisiin (18,9 %) ja telekommunikaatioon (18,7 %). iShares Barclays Capital Euro Corporate Bond ex-Financials ETF hajauttaa varojaan hieman paremmin.

Myös valtiolainojen puolella indeksit painottavat paisuneita taseita. Etf-varoiltaan suurimmassa, iBoxx Euro Sovereigns Eurozone Total Return -indeksissä Italian velkakirjojen paino yltää 25 prosenttiin. Yhteensä Italia, Espanja, Portugali ja Irlanti edustavat 38 prosenttia indeksin varoista.

Luokitusrajoitukset voivat verottaa tuottoa
Useimmat obligaatioindeksit rajaavat kohdesijoitukset luottoluokitusten perusteella. Esimerkiksi yllämainittuun Markit iBoxx EUR Liquid Corporates -indeksiin pääsevät vain hyvän luokituksen (investment grade) velanottajat. Niinpä hyviä sijoistuskohteita voi mennä sivu suun. Usein hyviä tuottoja tarjoavat velalliset, joiden reittaus nousee alemmasta luokituksesta investment grade -tasolle. Tällaisia kohteita indeksituotteeseen sijoittanut saa salkkuunsa vasta kun tuotto on noussut. Näiden sijoituskohteiden etsiminen jättääkin tilaa aktiivisille salkunhoitajille ja rahastoille.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Ben Johnson  Ben Johnson is Morningstar’s Director of European ETF Research.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja