Meiltä Morningstarilla kysytään usein vastuullisista ja eettisistä rahastoista. Kiinnostus näitä rahastoja kohtaan kasvaa, eikä vastuullinen sijoittaminen ole yksinkertaista.
Olennaista on aloittaa selvittämällä omat näkemykset: mitä minä käsitän vastuullisuudella? Sijoituksia kun valikoidaan niin eettisin, uskollisin, ympäristö- kuin sosiaalisin kriteerein.
Kannattaa huomata myös, että vaikka rahaston nimi tai sijoituspolitiikka vaikuttaa vastaavan omia toiveita, rahasto ei välttämättä olekaan sopiva.
Mietitään esimerkiksi rahastoja, jotka sijoittavat kunkin toimialan vastuullisimpiin yhtiöihin (best-in-class), mutta eivät sulje mitään aloja rahastosta pois.
Lähestymistapa ei takaa, että kaikki salkkuun tulevat yhtiöt miellyttävät sijoittajaa. Rahastoon vain valikoituvat kunkin toimialan vähiten epämiellyttävät yhtiöt. Haluavatko ympäristötietoiset omistaa ”parasta mahdollista” öljy-yhtiötä?
Ei siis riitä, että ymmärtää rahaston pääpiirteet, vaan tulee tuntea vastuullisuuskriteerit ja miten ne näkyvät rahaston omistuksissa.
Tiheä seula vaikeuttaa hajauttamista
Entä miten vastuullisuus vaikuttaa tuottoon? Jos rahasto jättää sijoittamatta kokonaisille toimialoille, se voi tehdä rahastosta keskivertoa riskipitoisemman. Salkunhoitajan on vaikeampi synnyttää lisätuottoa toimialapainotuksilla. Mitä tiheämpi seula, sitä vaativampaa hajauttaminen on.
Best-in-class-lähestymistavan vahvuus onkin, että rahaston sijoitukset ovat hajautetumpia kuin jos kokonaisia toimialoja suljettaisiin rahastosta ulos.
Vastuullisuuteen voi pyrkiä myös hankkimalla rahastoja, jotka yrittävät esimerkiksi edistää ympäristönsuojelua. Nämä rahastot saattavat sijoittaa vesienpuhdistusyhtiöihin, saasteidentorjuntaan tai vaihtoehtoiseen energiaan. Jotkut keskittyvät vain yhteen näistä aloista. Tällainen rahasto ei kuitenkaan sovi sijoitussalkun ydinomistukseksi, koska se sisältää osakkeita vain muutamalta toimialalta.