Tutkimme parhaillaan ajoittaisia ongelmia, jotka vaikuttavat joidenkin artikkelien ja sivujen käyttöön sivustollamme. Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja pyrimme ratkaisemaan ongelman mahdollisimman nopeasti.

Egyptin kriisi muistuttaa maariskistä

Poliittista riskiä ei voi poistaa, mutta hyvä salkunhoitaja osaa hajauttaa sitä.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkeliin sisältyvää taulukkoa on päivitetty 9.2.

Egyptissä on ollut muuta mietittävää kuin pörssin suunta tammikuun lopussa alkaneen kansannousun aikana. Maa on kuitenkin yksi Pohjois-Afrikan merkittävimmistä sijoituskohteista. Afrikkaan ja Lähi-itään sijoittavassa FIM Sahara -rahastossa Egypti on toiseksi suurin kohdemaa 11 prosentilla.

Egyptin pörssi sulkeutui tammikuun lopussa pudottuaan 17 prosenttia kahdessa päivässä. Sen jälkeen sijoittajat ovat vain voineet arvailla, miten poliittiset mullistukset vaikuttavat maan talouteen ja sijoitusten arvoon.

Egypti, MSCI EM, MSCI Frontier Markets

Vuoden 2010 alusta Egyptin indeksi (Case 30 Egypt, sininen), nousevat kehittyvät maat (MSCI Frontier Markets), kehittyvät maat (MSCI EM).

Epävarmuudesta kertoo, että ING-pankki jäädytti Luxemburgiin rekisteröidyn Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan sijoittavan rahastonsa arvon kriisin alettua. Van Eck -finanssiyhtiölle taas on virrannut enemmän rahaa kuin yhtiö on voinut ottaa vastaan: Van Eck sai Egyptin kansannousun alkamisen jälkeen runsaasti pyyntöjä luoda uusia osuuksia etf-rahastoonsa Market Vectors Egypt Index. Koska Egyptin pörssi oli suljettuna, varoja ei voinut sijoittaa osakkeisiin. Käteisen osuus rahastossa nousi 40 prosenttiin, jolloin Van Eck kieltäytyi uusista merkintäpyynnöistä.

Miten suojautua poliittiselta riskiltä?
Egyptin kriisi voi avata sijoitusmahdollisuuksia. Samalla se muistuttaa kehittyvissä maissa piilevästä poliittisesta riskistä.

Goldman Sachs -pankin ekonomistit ovat nimenneet Egyptin yhdeksi ”11 seuraavasta lupauksesta”, jotka nousevat BRIC-maiden (Brasilia, Intia, Kiina, Venäjä) perässä maailmantalouden kartalle. Egypti luetaan niin sanottuihin kehittyviin maihin. Se kuuluu kuitenkin alueeseen, jossa monet maat kuten Tunisia lasketaan kaikkein riskipitoisimmiksi eli niin kutsutuiksi frontier”-maiksi (”rajaseudut”). Niissä kasvu on vielä alkuvaiheessa ja epävakaata.

Näihin maihin sijoittavat rahastot tekevät aina myös poliittisen analyysin. Poliittiselta riskiltä on kuitenkin mahdoton suojautua täysin. Niinpä on tärkeää varmistaa, että omat sijoitukset kehittyviin ja etenkin frontier-maihin hajautuvat moneen maahan. Yksittäiseen maarahastoon sijoittaminen ei ole näillä markkinoilla erityisen suositeltavaa.

Poliittisten kriisien seurauksia on joka tapauksessa vaikea ennustaa. Thaimaa oli yksi maailman parhaiten tuottaneista osakemarkkinoista vuonna 2010, vaikka poliittisesti maassa kuohui.

Kahdenlaisia kasvumaita
Nousevat kasvumaat voi jakaa karkeasti kahteen joukkoon. Egypti, Marokko ja Tunisia ovat herkkiä taloudellisille ja poliittisille mullistuksille. Työttömyys ja köyhyys vaivaavat, ja ruoan hinnan nousu on johtanut poliittisiin ja sosiaalisiin jännitteisiin. Toisen ryhmän muodostavat öljystä ja kaasusta elävät Persianlahden maat, jotka ovat taloudellisesti ja poliittisesti vakaampia. Poliittista riskiä on mahdollista hajauttaa hieman jakamalla sijoituksia näihin kahteen ryhmään. Samalla tulee hajauttaneeksi riskiä, joka aiheutuu öljymaiden talouden yksipuolisesta rakenteesta.

Mahdollisia sijoituskohteita
Sijoitusrahastot ja pörssinoteeratut rahastot (etf) ovat yksi tie Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan markkinoille. Suomalaisille sijoittajille on tarjolla 15 rahastoa, joiden kohteena ovat Afrikka ja Lähi-itä. Etf-rahastoja on kaksi. Ne on listattu alla olevassa taulukossa. Vähäistä kiinnostusta Egyptiin ja yhden maan rahastoihin kuvaa, että BNP Paribas sulki joulukuussa Egyptiin sijoittavan etf:nsä. Alla olevassa taulukossa rahastot on järjestetty riskin mukaan, riskipitoisin ensin.

Pohjois-Afrikkaan sijoittavia rahastoja ja etf:iä
Rahasto/Etf Riski 1v (volatiliteetti-%) Tuotto 1v % Egyptin osuus salkusta %
FIM Sahara  20,85  13,25  19,36
JPM Emerging Middle East Eq A (acc)-EUR  20,82  15,94  17,55
Pictet-MENA-HP EUR  19,04  14,77  14,21
Investec GSF MENA A Gross  18,16  10,76 -
Investec GSF Africa & Mid East A Gr Acc  18,11  16,94  32,36
Franklin MENA A Acc $  17,13  14,61  25,21
GAM Star Frontier Opportunities  17,09  17,18  10,59
LHV Persian Gulf A  17,00  23,51  0,00
T. Rowe Price Mid East & Africa Eq A  16,29  8,46  14,58
Investec Africa & Middle East P Acc Net  16,04  20,22  46,35
PowerShares Mid East NAfrica Nasdaq Fund  15,96  5,42  21,34
CS SICAV One (Lux) Eq Mid E&N Africa B  15,46  14,08  14,34
Gustavia Davegårdh Middle East Turkey  12,89  -  34,34
HSBC GIF Middle East&North Afr Eq A Acc  12,46  -  18,33
Carnegie Middle East  12,09  -  34,88

Huomautus: Sarake "Egyptin osuus salkussa" kuvaa vain sitä osaa salkusta, joka on sijoitettu suoraan osakkeisiin. Esimerkiksi futuurit tai käteinen eivät ole mukana laskuissa. Luvut siten liioittelevat Egyptin roolia salkuissa jonkin verran. Maajako on MSCI:n mukainen.

MUUTOS 9.2.2011: Kaikkien rahastojen tuotot eivät olleet vertailukelpoisia artikkelin 8.2. julkaistussa versiossa koska osa rahastoista on "jäädyttänyt" arvonsa Egyptin kriisin vuoksi. Taulukosta on sen vuoksi poistettu kolmen rahaston arvot. Muiden tuotto on laskettu euroissa ajalle 1.2.2010-31.1.2011. 

Joissakin rahastoista Egyptin osuus salkusta yltää yli kolmannekseen. Luku kuvaa osuutta rahaston tunnetuista osakesijoituksista. Finanssiyhtiöiden paino salkuissa yleensä merkittävä. Energiayhtiöt ovat monissa maissa valtiollisessa omistuksessa eivätkä siten sijoittajien ulottuvilla.

Passiivisten sijoitustuotteiden käyttö kehittyvillä markkinoilla on jatkuva keskustelun aihe. Heiluvilla ja epätehokkailla osakemarkkinoilla monet pitävät aktiivisia sijoitustuotteita mielekkäämpinä. Etf:ien käyttö kehittyvillä markkinoilla on perusteltua, mutta sijoittajan täytyy osata hajauttaa sekä seurata portfolionsa kehitystä aktiivisesti, koska salkunhoitaja ei voi karsia riskiä vaikeana aikana.

Morningstarin Iso-Britanniassa haastattelemat salkunhoitajat uskovat, että demokraattinen kehitys voisi nostaa huomattavasti Egyptin kiinnostavuutta sijoituskohteena. Lisäksi Egyptin pörssin kurssit putosivat rajusti ennen pörssin sulkemista. Avautuminen saattaa vetää sijoittajia markkinoille. Schroder odottaa voimakasta kurssinousua lyhyellä tähtäimellä.

Egyptin kriisin anti sijoittajalle ei kuitenkaan ole lyhyen tähtäimen mahdollinen voitto vaan sen tuoma muistutus salkkuun liittyvistä riskeistä. On tärkeää tietää, mihin omat sijoitusrahastot ovat sijoittaneet ja millaisille riskeille oma salkku on alttiina. Sen selvittämiseen hyvä työkalu on Morningstar X-Ray.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja