Kun amerikkalaisyhtiö Capital Research and Management kertoi heinäkuussa nousseensa Nokian suurimmaksi omistajaksi, monella löi varmasti tyhjää. Harva kun tuntee Capital Research and Managementiä nimeltä, etenkään Yhdysvaltojen ulkopuolella. Kyseessä on kuitenkin yksi rahastomaailman suurimmista pelureista.
Capital Research and Managementin rahastot omistavat yhtiön ilmoituksen mukaan yli viisi prosenttia Nokian osakkeista. Tätä suurempi omistus on ”liputettava” eli julkistettava. Ilmoitus tuli pian sen jälkeen kun toinen amerikkalaisyhtiö Dodge & Cox oli kertonut ylittäneensä saman rajan. (Kerroimme tarkemmin Dodge & Coxista erillisessä artikkelissa.)
Capital Research and Management on itse asiassa neuvonantaja eli salkunhoidosta vastaava organisaatio, jonka työn jälki näkyy useissa Capital-ryhmään kuuluvissa sijoitusrahastoperheissä. Ylivoimaisesti tunnetuin näistä rahastoyhtiöistä on vuonna 1931 perustettu American Funds. Se on Yhdysvaltain toiseksi suurin rahastoyhtiö 967 miljardin dollarin hoidettavalla varallisuudellaan.
Nokia ei ole uusi osake yhtiön rahastoille, eikä vain yhden rahaston erikoisuus. Nokiaa on useilla yhtiön rahastoilla, ja monet niistä ovat hankkineet lisää suomalaisyhtiön osakkeita vuoden 2011 toisella neljänneksellä.
Varovaisen sijoittajan osakerahasto
Suurin potti Helsingin pörssissä noteeratuista Nokian osakkeista on Morningstarin keräämän datan mukaan American Funds Investment Company of America -rahastolla. Se omisti kesäkuussa 2011 salkussaan yli 63 miljoonaa Nokian osaketta. Osakkeista lähes kaksi kolmannesta oli hankittu maaliskuun lopun 2011 jälkeen.
Vaikka potti on Nokian näkökulmasta suuri, tämä rahasto on niin kookas – 63 miljardin dollaria – että Nokia oli vasta sen 46. suurin omistus viimeisen ilmoituksen mukaan.
Investment Company of America on tuskin Nokiassa ottamassa ”tupla tai kuitti” –tyyppistä riskiä. American Funds Investment Company of America on Morningstarin analyytikon Karin Andersonin mukaan leimallisesti korkealaatuisiin yhtiöihin satsaava rahasto, joka ei yritä kauhoa salkkuunsa kaikkein riskipitoisimpia sijoituksia. ”Rahasto keskittyy tunnettuihin suuriin yhtiöihin, joista useimmat maksavat osinkoja.” Nokia on päässyt harvalukuiseen joukkoon, sillä rahaston varoista vain 11,6 prosenttia on sijoitettuna Yhdysvaltain ulkopuolelle. Teknologia on rahastossa selkeässä ylipainossa. Suurin omistus on amerikkalaisoperaattori AT&T.
Nokian roolista salkussa on kuitenkin vaikea tehdä päätelmiä, sillä Investment Company of America -rahastolla ei ole yhtä hallitsevaa sijoitusstrategiaa. Rahasto on nimittäin jaettu seitsemään osaan, jota kutakin hoitaa kokenut salkunhoitaja apunaan suuri joukko analyytikkoja. Hajautettu salkunhoito kuuluu Capital-yhtiöiden tyyliin. Yhtiö rekrytoi salkunhoitajiksi ja analyytikoiksi huippunimiä, ja uskoo saavansa matalan organisaation avulla osaajistaan irti enemmän kuin jos organisaatio olisi hierarkkinen. Osakerahastoissa yhtiö onkin tehnyt hyvää tulosta,l mutta obligaatiorahastoilla on ollut vaikeaa.
Morningstarin analyytikot arvostavat korkealle yhtiön American Fundsin yrityskulttuurin. Rahastoyhtiö on saanut Yhdysvalloissa korkeimman mahdolliseen arvosanamme.
Kaikkea paitsi kallista
Toinen tuntuvaa Nokia-pottia hallussaan pitävä yhtiön rahasto on American Funds Growth Fund of America. Se on yksi maailman suurimmista sijoitusrahastoista noin 150 miljardin Yhdysvaltain dollarin pääomallaan. Vaikka rahasto omistaakin tuntuvan potin Nokiaa, yhtiön ADR-todistukset olivat vasta tämän rahaston 260. suurin omistus maaliskuun lopussa 2011.
Rahaston tyylissä painottuvat voimakkaasti kasvuosakkeet. Analyytikkomme Kevin McDevitt luonnehtii, että mukana on niin perinteisiä kovan kasvun yhtiöitä, käännekohdassa olevia yhtiöitä (joihin Nokia salkussa lukeutunee) sekä syklisiä osakkeita. Erityisesti painotetaan sitä, että osakkeita ei osteta kalliilla. Rahaston kymmenen vuoden tuotto ylittää vuositasolla 1,3 prosentilla Yhdysvaltain S&P 500 -indeksin.
Varoja paennut rahastoista
Aktiiviseen omaisuudenhoitoon satsaava American Funds oli pitkään amerikkalaisten sijoitusneuvojien suosikki asiakkailleen. Viime vuosina se on kuitenkin menettänyt rutkasti pääomia. Sijoitusneuvojat ole olleet tyytyväisiä tuottoihin. Viidestä eniten rahaa 2010–11 menettäneestä rahastosta neljä kuuluu American Fundsiin, selviää Morningstar Directin datasta.
Capital Groupin rahastoilla on eri markkinointinimi eri maissa. Euroopassa yhtiön rahastot ovat Capital Internationalin nimissä. Morningstarin datan mukaan yhtiö on hallinnoitavalla pääomalla mitattuna vasta Euroopan 25. Suurin peluri. Rahastot ovat menettäneet myös Euroopassa pääomiaan.
Kuten toisella suurella Nokian omistajalla Dodge & Coxilla, myös Capital Groupin salkunhoitajien palkkiojärjestelmä korostaa pitkän tähtäimen menestystä. American Fundsin salkunhoitajien palkitsemisessa pääpaino on neljän ja kahdeksan vuoden tuotossa. Pitkä tähtäin näkyy myös sijoitustyylissä: osaketta pidetään rahastoissa keskimäärin kolme neljä vuotta.
Haluatko tiedon uusista artikkeleistamme Facebookin kautta? Liity FB:ssä ryhmään "Morningstar Finland". www.facebook.com/MorningstarFinland