Ennätyshintoihin noussut kulta on kohonnut monien tunnettujen sijoittajien vinkkilistalle. Ennen kuin ryntää ostamaan kultaa, kannattaa muistaa, että kullan mielekkyydestä sijoituskohteena kiistellään rajusti. Jos kultaa päättää ostaa, sen paino salkussa kannattaa pitää pienenä.
Toisin kuin osakkeet tai korkopaperit, kulta ei tuota osingon kaltaista tulovirtaa. Vain kymmenesoa maailman kullasta menee teollisuuden käyttöön. Kullan hinta kehittyykin spekulaation perusteella. Hintaa nostaa epätoivo: kun kaikki näyttää menevän pieleen, raha valuu kultaan ja nostaa sen hintaa. Mutta kun pelot väistyvät, kullan hinta voi pudota arvaamattomasti. On hyvä miettiä, onko valmis sitomaan varojaan tällä tavalla hinnoiteltuun kohteeseen.
Kullalla on sijoituskohteena myönteisiä puolia.
- Kulta on ollut usein toimiva vastalääke rahan arvon alenemista eli inflaatiota vastaan. Jos uskoo länsimaiden inflaation kiihtyvän valtioiden yrittäessä paeta velkojaan ”setelipainon” avulla, voi kääntää katseensa kultaan.
- Kulta on usein myös toimiva väline tasaamaan salkun arvon heiluntaa, sillä sen korrelaatio useiden muiden omaisuusluokkien kanssa on verraten matala.
- Viimeisen neljännesvuosisadan ajan kullan hinta on heilunut vähemmän kuin osakkeiden. Sitä ennen, öljykriisien ja korkean inflaation aikakaudella 1970-luvun alusta 1980-luvun puoliväliin, kullan hinta kuitenkin likkui rajusti. Jottei joudu tällaisen riepottelun vangiksi, on mielekästä pitää kulta salkussa sivuroolissa.
Muista että kullan hinta liikkuu usein ylös, kun Yhdysvaltain dollari heikkenee. Vaikka kullan kerrotaan nousseen ennätyslukemiin, kannattaa tarkistaa, miten hinta on kehittynyt euroissa.
Etc- ja etf-rahastot toimiva tapa
Miten sijoittaa? Kultaan voi sijoittaa suoraan, pörssinoteerattujen rahastojen tai kultaa hyödyntävien yritysten kautta. Pörssinoteeratut rahastot (etc ja etf) ovat meistä mielekkäin tapa, sillä niissä säilytyskustannukset ovat maltilliset ja likviditeetti hyvä. Kultaa hyödyntävien yritysten kurssit eivät välttämättä seuraa kullan hintaa.
Morningstarin etf-analyysien perusteella merkittävä erottava tekijä kultaan sijoittavien rahastojen välillä on niiden kulutaso. Kannattaa ottaa huomioon kokonaiskulu: hallinnointipalkkioiden lisäksi kuinka laaja spredi eli osto- ja myyntihinnan välinen ero rahastossa on. Tämä selviää Morningstarin raporteista, joita olemme julkaisseet neljästä suurimmasta kultaan sijoittavasta pörssinoteeratusta rahastosta. Raporteista selviävät myös muun muassa, mitä indeksiä tai arvopaperia rahastot seuraavat.
Rahavirta kultaan sijoittaviin pörssirahastoihin saattaa olla synnyttänyt hintakuplaa, ja joka tapauksessa se on nostanut kullan osuutta monessa salkussa; mitä jos sijoittajat lähtevät joukolla pienentämään kultapositioitaan? Hintaromahduksen mahdollisuutta spekuloi tässä videossa Morningstarin analyytikko Scott Burns.
Huomaa myös, että kultaan sijoittavan rahaston osuuden hinta saattaa tilapäisesti poiketa kullan markkinahinnasta.
CS ETF II (CH) on Gold
Kulut: 0,33%; 0,43% euroon ja Sveitsin frangiin
Sveitsin pörssi
ETFS Gold Bullion Securities (DE) ETC
Kulut: 0,40%
Mm. Saksan pörssi
ETFS Physical Gold ETC
Kulut: 0,39%
Mm. Saksan pörssi
ZKB Gold ETF (USD)
Kulut: 0,40%
Sveitsin pörssi