Kanada on sijoittajan kannalta lupaava, mutta arvaamaton kohde. Vauras pohjoinen maa on viime aikoina joutunut kärsimään raaka-ainehintojen romahduksen ja maailmantalouden yleisten murheiden vuoksi. Niistä huolimatta Kanada on taloudellisen ja poliittisen vakautensa ansiosta vahvassa vedossa, ja sen voi olettaa pärjäävän useimpia maita paremmin, mikäli taantuma pitkittyy.
Toronton pörssin laaja markkina-arvon mukaan painotettu indeksi (S&P/TSX Composite Total Return Index) menetti arvostaan kuluneen vuoden ensimmäisten 10 kuukauden aikana 6,8 prosenttia Yhdysvaltain dollareissa mitattuna. Suoritusta voidaan pitää heikkona, kun sitä verrataan esimerkiksi maailman osakemarkkinoita kuvaavan MSCI World -indeksin maltillisempaan 2,7 prosentin laskuun tai Yhdysvaltain S&P 500 -indeksin 1,3 prosentin kokonaistuottoon. (Katso täältä indeksituottoja.)
Energiassa kovimmat pudotukset
Kovimpia kokeneiden Kanadan sektorien joukossa oli energia, jonka pudotus seurasi raakaöljyn hinnanromahdusta. Yksi eniten pudonneista kansanosakkeista oli Pohjois-Albertan massiivisten öljyhiekkakenttien jättiläinen Suncor Inc. (SU). Kaksinumeroisin numeroin putosi myös Länsi-Kanadassa, Pohjanmerellä ja Länsi-Afrikan rannikolla toimiva öljyn- ja kaasun etsintään ja tuotantoon erikoistunut Canadian Natural Resources Ltd. (CNQ).
Kanadan markkinoiden yleistä tuottoa laski osaltaan myös maan suhteellisen pieni IT-sektori. Lasku oli pääasiassa yhden yhtiön syytä: sektoria hallitsee vaikeuksissa kamppaileva BlackBerry-laitteiden valmistaja Research In Motion (RIM). Kanadan dollareissa laskettuna RIM:n osakkeen arvo on romahtanut 65 prosenttia liikevoiton laskiessa ja älypuhelinten markkinaosuuden murentuessa.
Kanadan markkinoiden viimeaikaista laskua edeltää pitkä jakso, jonka aikana maan osakkeiden kehitys oli kehittyneiden talouksien kärkeä. Viimeisten 10 vuoden aikana the S&P/TSX Composite -indeksin kokonaistuotto on ollut muhkeat 13,7 prosenttia Yhdysvaltain dollareissa, kun MSCI World -tuottoindeksin nousu on jäänyt samalla jaksolla 5,1 prosenttiin.
Yleisesti ottaen Kanadan ovat peitonneet maailman tärkeimmistä talousalueista vain kehittyvät markkinat, joiden per annum -tuotto on ollut 17,2 prosenttia (MSCI Emerging Markets -indeksin mukaan laskettuna).
Laaja maa, vahva talous, alhaiset korot
Vaikka Kanada levittäytyy lähes 10 miljoonan neliökilometrin alueelle ja ainoastaan Venäjällä on sitä suurempi pinta-ala, Kanada on silti 34,1 miljoonan väestönsä ja 1600 miljardin Yhdysvaltain dollarin bkt:nsä mukaan mitattuna pienin G7-maa.
Asukaskohtaisella bruttokansantuotteella mitattuna Kanada on kuitenkin paljon tätä vahvempi. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD listaa Kanadan sijalle yhdeksän, kun asukaskohtainen bkt mitataan käyvillä hinnoilla ja ostovoimapariteetilla (vertailuvuosi 2005).
Viime kuukausien notkahduksesta huolimatta Kanadan dollarin ostovoima on pitänyt enemmän kuin pintansa viime vuosina. Vuoden 2008 loppupuolelta lähtien valuutan arvo on vahvistunut voimakkaasti suhteessa Yhdysvaltain dollariin, euroon ja Englannin puntaan.
Toisin kuin Euroopassa, missä valtiollisten velkakirjojen alati kipuavat tuotot ovat aiheuttaneet joukkolainasijoittajille pääomatappioita, Kanadan valtion AAA-luokitus on pitänyt valtion obligaatioiden tuotot jokseenkin vakaina. Kanadan valtion 10 vuoden lainojen tuotot ovat tällä hetkellä hieman yli kaksi prosenttia.
Keskuspankkipolitiikka ohjaa rahat osakkeisiin
Vaikka useimmat valtiot voivat vain kadehtia Kanadan luottokelpoisuutta, osa sijoittajista ei ole kovinkaan innostunut Kanadan korkomarkkinoiden näkymistä. Tämä johtuu siitä, että inflaation jälkeen pitkistä korkosijoituksista ei jää juuri reaalituottoa.
Kanadan kuluttajahintaindeksin mukaan inflaatio oli vuositasolla lokakuun lopussa 2,9 prosenttia. Se ylittää Kanadan keskuspankin asettaman pitkän aikavälin 2 prosentin tavoitetason. Keskuspankki pitää inflaation hillintää yhtenä keskeisimmistä tehtävistään.
Lyhyen koron sijoituksille tilanne on hankala: Kanadan inflaatio on selvästi korkeampi kuin käteissijoituksille ja korkoinstrumenteille maksettava tuotto, erityisesti lyhyemmässä päässä. Tämä on jättänyt sijoittajat puun ja kuoren väliin. Sijoittajat joutuvat valitsemaan joko levottomat osakemarkkinat tai olematonta tuottoa tarjoavat käteis- ja korkosijoitukset.
Näissä markkinaolosuhteissa kahden tyyppiset rahastosijoitustuotteet ovat kasvattaneet markkinaosuuksiaan Kanadan piensijoittajamarkkinoilla.
Ensimmäistä tyyppiä edustavat etf-rahastot. Tässä segmentissä hallitseva yhtiö on BlackRock iShares-rahastoperheellään, mutta markkinoille on tullut myös globaaleja jättiläisiä, kuten PowerShares ja aivan viime aikoina Vanguard. Matalat palkkiot kasvattavat suosiotaan tällaisina aikoina, kun tuotot ovat niukkoja ja hallinnointikulujen vaikutus näkyy selkeämmin.
...joita karsastetaan
Samaan aikaan edelleen paljon suuremmilla perinteisillä sijoitusrahastomarkkinoilla kanadalaisten suosikkituotteita ovat yhdistelmärahastot. Niitä myydään erilaisissa muodoissa, kuten yksittäisinä rahastoina, rahastojen rahastoina, omaisuudenhoitosopimuksina ja tiettyyn ajankohtaan tähtäävinä tavoiterahastoina. Nämä rahastot tarjoavat eräänlaisen turvasataman sijoittajille, jotka ovat yhtä tietoisempia osakesijoittamisen riskeistä ja epävarmoista tuotoista.
Samat sijoittajat ymmärtävät voivansa hävitä myös pelaamalla liian varman päälle ja karttamalla osakkeita kokonaan. Tämän hetkisessä matalan tuoton ympäristössä käteisenä ja kiinteän tuoton papereissa varansa pitävät kanadalaissijoittajat menettävät ostovoimaansa käytännössä varmasti. Tästä pitävät huolen inflaatio ja verotus.