Harva osasi vielä vuosi sitten erottaa toisistaan erilaisia pörssinoteerattuja rahastoja eli etf:iä. Keväällä 2011 kiihtyi kuitenkin keskustelu, joka on tehnyt melkoisen eron markkinaosuuksissa eri tyyppisten etf:ien välille. Häviäjiä ovat olleet niin sanotut synteettiset etf:t, joiden markkinaosuus on jatkanut laskuaan myös kuluvana vuonna.
Pörssinoteeratut rahastot seuraavat usein jotakin indeksiä mahdollisimman tarkasti. Ero rahastojen välillä syntyy siitä, miten indeksin sisältämän arvopaperit hankitaan ja salkkua muutetaan. Kun rahastoon ostetaan indeksin sisältämät osakkeet tai velkakirjat, puhutaan fyysisestä indeksin monistamisesta (replikointi). Kun taas indeksin tuotto saadaan tekemällä swap-johdannaissopimus vastapuolen – usein suuren pankin kanssa – puhutaan synteettisestä monistamisesta.
Vuonna 2011 nousi pelkoja siitä, että synteettisesti rakennetut etf:t voivat menettää radikaalisti arvoaan, jos johdannaissopimuksen vastapuolena oleva pankki menisi konkurssiin. Tapahtunutta voisi olla hyvin vaikea selittää tavalliselle asiakkaalle, joka ei ole edes ollut tietoinen siitä, että omalla rahastolla on swap-sopimus jonkin kolmannen osapuolen kanssa.
Morningstarin etf-analyytikko Alastair Kellett kertoi torstaina Morningstarin seminaarissa Oslossa, että julkinen keskustelu on näkynyt selkeästi markkinaosuuksissa. Kun vielä viime vuoden alussa fyysisten ja synteettisten markkinaosuudet olivat 55-45 prosenttia, ovat ne vuoden 2012 ensimmäisen neljänneksen jälkeen 63-37.
Kellett kehottaa tasapuolisempaan tarkasteluun. Hän muistuttaa, että fyysisiin rahastoihin sisältyy myös vastapuoliriskejä, sillä erittäin monet rahastot aktiivisesti lainaavat salkussaan olevia osakkeita ulos saadakseen lisätuloja. Osakkeet lainannut osapuoli voi mennä konkurssiin ja osakkeet jäisivät saamatta takaisin.
Swap-sopimuksiin perustuvia etf:iä tarjoavilla tulee olemaan kuumat paikat jatkossakin, Kellett ennusti. Markkinavalvojat ovat kriittisiä synteettisten etf:ien suhteen, ja lisäksi johdannaisrakenteen selittäminen piensijoittajasegmentille tulee vaatimaan paljon energiaa ja vaivannäköä. Swap-pohjaisten tuotteiden etuna on, että ne ovat usein halvempia kuluiltaan ja ne seuraavat pääsääntöisesti tarkemmin omaa indeksiään.
Laajemmin Kellett uskoo, että etf-markkinoiden kasvu Euroopassa jatkuu vahvana kuten tähänkin asti. Erityisesti joukkolainarahastoissa on kasvun varaa. Kuitenkin jo liki kaikki markkinaindeksit on katettu etf:illä, joten tästä eteenpäin uusien tuotteiden tulee perustua mielikuvituksellisempiin ja uudenlaisiin indeksisommitelmiin. Sijoittajien kannattaa aina varmistua siitä, että he ymmärtävät, mihin uuden tuotteen menestyslupaus perustuu.