5 sääntöä salkun suojaamiseen

Sijoittajilla on liialliset luulot suojaamisen tehosta, eikä ymmärystä kustannuksista.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelin kirjoittaja Erik Kobayashi-Solomon on Morningstarin sijoitusstrategi ja OptionInvestor-uutiskirjeen päätoimittaja Yhdysvalloissa.

Kun osakemarkkinoilla on mennyt huonosti, saan runsaasti sähköpostia hermostuneilta sijoittajilta. He haluavat tietää, miten suojata salkkunsa.

Usein jo kysymyksistä näkee, että ihmiset odottavat liikaa suojaukselta (hedging). Todella harva tietää, mitä suojaaminen maksaa. Onkin syytä käydä läpi tärkeimpiä suojaukseen liittyviä asioita. Kerron artikkelissa myös, miten hyvä suojaus rakennetaan.

Suoja vastaan allokaatio
Keskustelut suur- kuin piensijoittajien kanssa ovat paljastaneet minulle, että usein puhutaan väärästä asiasta. Monien sijoittajien ongelmat eivät johdu niinkään suojauksesta tai sen puutteesta vaan salkun huonosta allokaatiosta (eli sijoitusten jakaumasta).

Kaksi perusvirhettä allokaatiossa ovat liiallinen riskinotto sekä yliherkkyys.

Mitä on liiallinen riskinotto? Otetaan esimerkiksi eläkkeellä oleva henkilö, jonka pitäisi elää säästöillään. Kuitenkin salkusta vaikkapa 30% on kiinni yhdessä tai kahdessa öljyalan yhtiössä. Paras tapa suojata tällainen salkku ei ole ostaa johdannaisia. Paras ratkkaisu on painaa ”Myy”-nappia. Vaikkei kaikki öljyosakkeita myisikään, riskikeskittymä kannattaa purkaa.

Entä mitä on yliherkkyys? Tästä vaivasta kärsivä murehtii, miten välttää tappiot siitä tai tästä yksittäisestä sijoituksesta, vaikka kyseessä olisi vain muutaman prosentin osuus omasta salkusta. Hänen kannattaisi miettiä, mitä voi pahimmillaan tapahtua. Jos tuskaa tuova sijoitus vie prosentin salkusta, yhtiön konkurssikaan ei vie kuin yhden prosentin varoista.

Minä en pidä tappioista, enkä halua olla väärässä. Kun jokin sijoitus on runsaasti tappiolla, se tuntuu pahalta. Mutta mittakaava on tärkeä hahmottaa. Jos ajatteluharjoitus ei helpota oloa vaan pienimmätkin tappiot aiheuttavat edelleen murhetta, kannattaa noudattaa ensimmäistä neuvoani: ”Myy.”

Hyväkään suojaus ei auta kaikkeen
Kun pääsee eroon liiallisesta riskinotosta ja karistaa niskastaan turhan yliherkkyyden, voi alkaa rationaalisemmin pohtia salkun suojaamista.

Moni mieltää salkun suojauksen tavaksi rauhoittaa omaa mieltään. Tulee mukava olo kuin lapsella, joka kantaa uninallea mukanaan päivät pitkät. Tosiasiassa passiivisesta suojauksesta ei useinkaan synny lisäarvoa vaan jopa tappioita. Otetaan esimerkiksi put-optiot, joilla sijoittaja saa hyvitystä osakkeen arvon laskiessa. Sijoittajalla on put-optioita ja markkinat lähtevät rajuun laskuun. Samaan aikaan kun moni rivi salkussa vilkkuu punaista tappion merkiksi, yhdelllä rivillä – put-optioiden arvon kohdalla – luku on vihreällä ja nousussa. Put-position voitot helpottavat tappioiden tuomaa painetta. Mutta entä jos markkina kääntyykin taas nousuun? Nyt muut rivit näyttävät vihreää ja optio-rivi punaista. Ja kun päästään option päättymispäivään, se laukeaa arvottomana. Lopputuloksena on, että sijoittaja on pärjännyt huonommin kuin jos ei olisi suojannut salkkuaan, koska option ostamiseen on kulunut rahaa.

Miten olisi kannattanut suojata? Oletetaan jälleen että markkina laskee ensin ja nousee sitten. Mielekkäämpää sijoittajalle olisi ollut myydä osa optioistaan – yrittämättä ajoittaa myyntiä pohjalle, sillä se ei kuitenkaan onnistu – ja sijoittaa saadut varat siihen kohteeseen, josta on odotettavissa parhaat tuotot. Seurauksena voi olla joitakin epämiellyttäviä päiviä, mutta kun markkina lähtee nousuun, sijoittaja on merkittävästi plussalla. Optiovoitot auttoivat häntä ostamaan aliarvostettuja osakkeita. Jos nuo osakkeet vielä nousevat markkinaa nopeammin, tulokset ovat erittäin hyvät.

Hyvä suojaus on kuin sijoitus
Kun sijoittaa jonkin yhtiön osakkeisiin, uskoo saavansa osakkeista myöhemmin korkeamman hinnan. Yhtiön osakkeisiin sijoitetaan siis sen perusteella, miten houkuttelevalta tilaisuus tuntuu ja miten osake sopii omaan riskinsietokykyyn ja salkkuun.

Suojausta kannattaa ajatella samalla tavoin. Sitä suunnitellessa tulee miettiä, mitä suojauksella aikoo saavuttaa ja miten todennäköisesti voittoa tulee. Sitten voi päättää, miten suuren osan varoistansa laittaa kiinni.

Näin ajateltuna suojaus on aivan muuta kuin pikkulapsen tuutulelu, jota pidetään mukana tavan vuoksi. Emme yritä suojauksen avulla peittää kaikkia tappioita vaan tuomme salkkuun uuden, mielekkään sijoituksen.

Moni toivoisi vaikeina aikoina löytävänsä tavan suojata salkku täydellisesti. Sellainen tulee kuitenkin niin kalliiksi, että on järkevämpää myydä salkku ja ostaa valtion velkakirjoja tai muita riskittömiä arvopapereita.

5 sääntöä suojaamiseen
Hyvän suojauksen prosessi on tiivistettävissä viiteen sääntöön:

  1. Tutki ensin salkkusi allokaatiota ja pohdi rationaalisesti, tarvitsetko todella suojausta.
  2. Päätä millä välineellä lähdet suojaamaan (myymällä lyhyeksi? ostamalla optioita yksittäisiin osakkeisiin vai indekseihin?).
  3. Kirjaa ylös suunnitelma suojauksellesi.
  4. Ajattele rakentamiasi hedgejä sijoituksina.
  5. Muuta suojauksen määrää kun markkinatilanne muuttuu.

Perustietoja optioista:
-Call/Osto-optio: Antaa omistajalleen oikeuden ostaa option laukeamispäivänä osake tai muu sopimuksen kohde ennalta määrätyllä hinnalla. Mikäli päivän kurssi on ennalta määrättyä lunastushintaa korkeampi, kannattaa optio käyttää.
-
Put/Myyntioptio: Oikeus ostaa myydä osaketta ennalta määrättyyn hintaan option päättymispäivänä. Jos osakkeen päivän hinta on alhaisempi, on optiolla arvoa.

Katso myös Erik Kobayashi-Solomonin videohaastattelu tästä linkistä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Erik Kobayashi-Solomon  Erik Kobayashi-Solomon is a market strategist and co-editor of the Morningstar OptionInvestor newsletter. Learn more about OptionInvestor.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja