Moni sijoittaja pitää turvallisempana sellaista pörssinoteerattua rahastoa (etf), joka ostaa itse osakkeita eikä vain muodosta salkkua johdannaisten avulla. Sijoittajat siirtyivätkin joukolla näiden niin sanottujen fyysisesti replikoitujen rahastojen käyttäjiksi viime vuonna, kun Euroopassa nousi kohu johdannaisten avulla muodostettujen rahastojen vastapuoliriskeistä.
Johdannaisilla muodostettuihin etf:iin sisältyy vastapuoliriski, sillä rahasto perustuu swap-sopimukseen, jossa vastapuolena on usein suuri pankki. Morningstarilla olemme kuitenkin useaan otteeseen muistuttaneet, että näitä riskejä on osin liioiteltu ja käsitelty yksipuolisesti. Johdannais-etf:n vastapuolena toimiva pankki on asettanut vakuudet, jotka voidaan realisoida konkurssitapauksessa. Etf-omistajat eivät siis jää puille paljaille.
Lisäksi tulee muistaa, että myös suoraan osakkeilla muodostettuun etf:ään sisältyy vastapuoliriskejä. Ne juontuvat laajalti harjoitetusta osakelainauksesta, josta etf:n ylläpitäjät pyrkivät saamaan lisätuloa. Mikäli osakkeet lainannut taho joutuu maksukyvyttömäksi, saako rahasto osakkeitaan takaisin?
Osakelainaukseen sisältyy myös kysymyksiä voitonjaosta. Pitääkö rahastoyhtiö saadut korkotuotot vai pääsevätkö myös etf-sijoittajat niistä hyötymään?
Parempaan päin, mutta matkaa riittää
Morningstarin etf-analyytikot ovat käyneet tarkasti läpi Euroopan etf-alan käytäntöjä arvopaperilainauksessa. Julkaistava raporttimme kertoo, että asiat ovat menossa parempaan suuntaan, mutta petrattavaa riittää.
Finanssialan uusi säännöstö edellyttää, että etf:n hallintoyhtiöt maksavat osakelainauksesta saatavat tulot ”kulujen jälkeen” rahaston osuudenomistajille. Analyytikkomme muistuttavat, että rahastoyhtiöt määrittävät itse nämä "kulunsa", mikä jättää paljon liikkumavaraa.
”Sevitys osoittaa osan etf-palveluntarjoajista palauttavan nyt enemmän osakelainauksen tuloista sijoittajille kuin aiemmin. Toiset yhtiöt taas sanovat, että korvaukset ovat jo oikealla tasolla, koska perityt palkkiot ovat reiluja ja järkeviä”, tiivistää Morningstarin Euroopan etf-seniorianalyytikko Hortense Bioy.
Analyytikkomme toivovat, että uusien säännösten lisäksi kilpailun paine saa etf-yhtiöt tarkastelemaan kriittisestiperimiensä palkkioiden oikeutusta. Etf-rahastojen sijoittajille kuuluisi nykyistä suurempi osa osakelainauksen kakusta.
Tässä tiivistelmä raporttimme sisällöstä (lue se kokonaisuudessaan täältä):
- Markkinavalvojien ja sijoittajien paine on saanut osan palveluntarjoajista lisäämään tietoa verkkosivuillaan mm. millaisia vakuuksia osakelainoja vastaan on saatu ja millaisia tuottoja se on synnyttänyt.
- Moni palveluntarjoaja on edelleen haluton julkistamaan vastapuoliensa nimiä. Euroopan markkinavalvojan ESMA:n uudet säännöt kuitenkin edellyttävät listaa vuosikertomuksessa.
- Jotkut yhtiöt ovat lopettaneet arvopaperilainauksen uusien säännösten vuoksi, osa laittanut määrälle katon.
- Osakelainauksesta saatavista tuloista 45–75 prosenttia päätyy yleensä rahastoon.