Kun Nokian (NOK1V) menestystarinaa piirrettiin 1990-luvulla, kertomuksessa oli kaksi päävastustajaa. Tärkein sinivalkoisen yhtiön kampittajista oli tietenkin naapurimaan Ericsson (ERIBR) – kova mutta pääosin rehti vastustaja.
Kunnon trilleri kaipaa kuitenkin myös etäistä ja epäinhimillistä roistoa. Tähän rooliin sopi amerikkalainen Qualcomm (QCOM).
Sandiegolainen Qualcomm ei tarinan mukaan tehnyt ”oikeaa” työtä eli valmistanut puhelimia ja verkkoja itse, vaan vain rahasti muita patenttiensa lisensseillä. Kännykkäyhtiöiden käsittelystä mediassa väitellyt Carl-Gustav Lindén luonnehtii Qualcommia kuvatun Suomessa ”ameebana”, joka syö muiden pöydässä.
Nokia ja Qualcomm kävivät ison kiistan kolmannen sukupolven cdma-kännykkätekniikasta 1990-luvun lopulla. Vielä verisemmäksi taisto yltyi 2006-07, kun yhtiöiden 15-vuotinen ristiinlisenssointisopimus umpeutui ja uutta pykättiin juristiarmeijoiden välityksellä. Qualcomm syytti yhdessä tiedotteessaan Nokiaa ”myymälävarkaaksi” joka ei maksa riittävästi kauppatavarasta. Lopulta Nokia ja Qualcomm sopivat riitansa 2008 ja tekevät nyt yhteistyötä.
Mutta miten tarinan ”hyviksille” ja ”pahiksille” on käynyt osakemarkkinoilla? Qualcommin markkina-arvo oli 107 miljardia dollaria, noin 83 miljardia euroa, marraskuun 23. päivän kursseilla. Nokian markkina-arvo oli puolestaan 10,2 miljardia euroa. Ero on kahdeksankertainen.
Nokian ja Qualcommin markkina-arvojen kehitys
Mihin Qualcommin markkina-arvo perustuu?
Puollijohdeyhtiö Qualcomm on perustettu Kaliforniassa 1980-luvulla. Se on kolmannen sukupolven cdma-kännykkäteknologian keskeinen kehittäjä. Patenttiensa avulla Qualcomm saa rojaltin jokaisesta myydystä 3G-puhelimesta. Markkinoille on tullut myös 4G-matkaviestinteknologiaa, johon muilla yhtiöillä on omia patentoituja ratkaisujaan. Silti 4G-puhelimet toimivat myös 3G-verkossa, minkä vuoksi ne tulevat vielä pitkään tekemään rahaa Qualcommille.
Morningstarin analyytikko Brian Calello kuvaakin Qualcommin hyötyvän kaikkein eniten kännykkäalan siirtymisestä peruspuhelimista älypuhelimiin. Yhtiö voi odottaa saavansa merkittävää rojaltien tulovirtaa vielä pitkään.
Sirubisnes vahvassa vedossa
Qualcomm valmistaa myös siruja, joiden avulla pyörivät muun muassa uusimmat Applen iPhonet ja iPadit. Qualcomm korvasi Intelin Applen uusimpien tuotteiden siruvalmistajana. Yhtiöllä on erittäin vahva tase (27 miljardia dollaria kassavaroja ja sijoituksia) ja se pyrkii laajentumaan myös muuhun liiketoimintaan kuin langattomaan viestintään saadakseen hajautusta tulovirtaansa. Perustaja Irwin Jacobsin poika Paul johtaa yritystä.
Yhtiön viimeisimmät tulokset ja ennusteet kertovat, että erityisesti sirumyynti vetää ja siinä on markkinoiden odotuksiakin paremmat katteet. Yhtiön prosessoreita käytetään myös muualla kuin Appleissa, muun muassa Nokian Lumia-puhelimissa ja Samsungin Galaxy S III -mallin cdma-versiossa. Vanhat viholliset tekevät siis yhteistyötä.
Nokialla ei kilpailuetua, Qualcommilla vahva
Kun Nokian kilpailuasema (engl. moat) on Morningstarin analyytikoiden mielestä olematon, Qualcommilla se on vahva. (Morningstarin analyytikot kuvaavat kilpailuasemaa termillä ”moat”, joka tarjoittaa vallihautaa. Qualcommin "linnoituksen" edessä oleva vallihauta on siis niin leveä, että se pystyy pitämään vihollisensa loitolla ja synnyttämään muuriensa suojissa markkinaa korkeampaa voittoa.)
Qualcommin markkina-asema ei ole tietenkään kiveen hakattu. Siirtyminen pois 3G-puhelimista uusiin teknologioihin on pitkän ajan uhka sen kilpailuasemalle. Toisella päätoimialallaan siruissa yhtiö on kovassa kilpailussa. Lisäksi Qualcomm voi odottaa jatkossakin haasteita oikeustupaan sen lisenssikäytännöistä suivaantuneilta kilpailijoilta, mikä kuluttaa rahaa ja resursseja.
Sijoittajan kannattaa muistaa, että Qualcommin tulosta ja kurssia heiluttavat matkapuhelinten myyntihintojen muutokset. Kun kännyköiden hinnat putoavat, myös Qualcommin niistä saama summa putoaa.
Löydät tiedot artikkelissa mainittujen yhtiöiden osakekurssista ja tilinpäätöksistä klikkaamalla oikealla olevia linkkejä tai menemällä Osakkeet-osioomme.
Myös tämä artikkeli lähetetään osana Morningstarin viikkokirjettä. Mikäli haluat tilata kirjeemme, rekisteröidy käyttäjäksi ja ota kirje kohdasta "Minun tilili" - "Uutiskirjeen tilaus".